miércoles, 15 de marzo de 2017

FUNCIÓ DE RELACIÓ I: Els òrgans dels sentits i l'aparell locomotor :

La funció de relació permet l'intercanvi d'informació entre un ésser viu i el seu entorn, i implica l'elaboració, per part dels éssers vius, de les respostes adequades als estímuls percebuts.

PERCEPCIÓ: Els canvis a l'entorn produeixen información en forma d'estímuls.
INTEGRACIÓ: Els estímuls percebuts s'interpreten i es reconeixen com a sensacions.
ACCIÓ: Els éssers vius elaboren una resposta adequada.

La capacitat de resposta davant els estímuls d'índole diversa és una característica exclusiva dels éssers vius que es denomina irritabilitat. Gràcies a ella és posible la funció de relació.

El sentit del tacte es trova localitzat a la pell. Ens informa sobre les variacions de temperatura i pressió, el dolor, la textura i la presencia, la forma i la grandària d'objectes propers. Els receptors associats a aquest sentit perceben estímuls físics.
Està format per 3 capes : l'epidermis, la derma, hipoderma.

L'olfacte és el sentit encarregat de detectar les olors. En l'home, aquest sentit es trova al nas i està integrat per quimioreceptors sensibles a aquest tipus d'estímuls, els quals formen l'epiteli olfactori.

l'olfacte té conneixements molt estretes amb algunes funcions bàsiques del sistema nerviós.

El sentit del gust és sensible a substàncies químiques solubles a la saliva.
Aquest sentit i el de l'olfacte són òrgans quimioreceptors.
Les cèl.lules nervioses que reben els estímuls es troben en estructures especilitzades en forma de gemmes anomenades botons gustatius.
 A la zona dorsal de la llengua s'aprecien les papil.les gustatives, formades per diversos botons gustatius. hi ha diversos tipus de popil.les

El sentit de la vista respon a estímuls físics lluminosos. Els fotoreceptors, responsables de la visió, s'allotgen a la membrana interna del globus ocular, la retina. Els globus ocular humà està format per tres capes. Cadascuna poseeix estructures diferenciades  funcions especifiques.

EL MECANISME DE LA VISIÓ:
Percepció: La llum penetra a l'ull a través dels òrgans transparents: còrnia, humor aquós, cristal.lí i humor vitri. Es refracta fins arribar a la retina.
Transformació: Es produeix a la màcula, zona de la retina en la qual s'activen els fotoreceptors que transformen la llum en impuls nerviós.
Transmissió i interpretació: Els impulsos nerviosos viatgen a través del nervi òptic fins a l'escorça cerebral, on es reconeixen i interpreten, i es produeix la imatge final.

























No hay comentarios:

Publicar un comentario